print
Sudul planetei, prima victimă a încălzirii globale
12.11.2009
http://www.financiarul.ro/2009/11/12/sudul-planetei-prima-victima-a-incalzirii-globale/

Mai multe studii confirma faptul ca tarile sarace vor fi prime le victime ale schimbarilor climatice, desi sunt cel mai putin responsabile de emisiile de gaze cu efect de sera.
Un studiu publicat la inceputul lunii septembrie de Maplecroft, firma britanica de expertiza a riscurilor globale, arata ca tarile cele mai vulnerabile la incalzire sunt Somalia, Haiti, Afganistan si Sierra Leone. Din cele 28 de tari expuse riscului extrem, 22 se afla in Africa subsahariana, scrie cotidianul francez Le Monde. Tot atunci, la Manilla, Banca Asiatica de Dezvoltare prezenta rezultate le unei anchete care arata ca topirea ghetarilor din Himalaya ameninta securitatea alimentara si rezervele de apa ale celor 1,6 miliarde de locuitori ai Asiei de Sud.
La New York, Rob Vos, director al Departamentului ONU pentru Afaceri Economice si Sociale, considera ca, “daca emisiile de gaze cu efect de sera nu scad semnificativ, pagubele produse economiei tarilor sarace vor fi de 10 ori mai mari decât cele inregistrate in tarile dezvoltate”. Comentând concluziile raportului publicat de departamentul sau, ar trebui investite in fiecare an, pentru atenuarea schimbarilor climatice si adaptarea la efectele sale, sume echivalente cu 1% din PIB-ul mondial, adica peste 500 de miliarde de dolari.
Cu câteva luni inainte, in mai 2009, ONU publicase un raport asupra Strategiei Internationale pentru Reducerea Riscului, lansata in 2000. Documentul face prima sinteza a cunostintelor asupra dezastrelor naturale care s-au produs intre 1975 si 2008. Sunt mentionate 8.866 dezastre, soldate cu 2.284.000 victime. În ceea ce priveste inundatiile, riscul de a fi inregistrati morti a crescut cu 13% intre 1990 si 2007. Situatia nu este totusi catastrofala peste tot. Numarul absolut al pierderilor de vieti omenesti sau economice creste pe ansamblul perioadei, dar ramâne proportional stabil, ca urmare a cresterii demografice si a PIB-ului mondial.
Potrivit expertilor ONU, situatia urmeaza sa se degradeze din cauza schimbarilor climatice si degradarii ecosistemelor. Încalzirea globala va duce la cresterea riscurilor producerii dezastrelor. Vulnerabilitatea populatiilor este un alt factor care accentueaza riscurile. Actiunea autoritatilor publice (norme antiseismice, de exemplu) a devenit cruciala. Japonia si Filipine sunt atinse de aproape acelasi numar de taifunuri, dar acestea provoaca in Filipine de 17 ori mai multi morti decât in Japonia

Tel. +373 22 232247
Fax +373 22 232247
Copyright © 2024 "I.P. UIPM". Toate Drepturile Rezervate