Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Peste 3000 de incendii în cea mai mare pădure tropicală a planetei, număr record pentru o lună februarie
Peste 3000 de incendii în cea mai mare pădure tropicală a planetei, număr record pentru o lună februarie
29.02.2024  
  sursa 
imprimare

 

https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/peste-3000-de-incendii-in-cea-mai-mare-padure-tropicala-a-planetei-numar-record-pentru-o-luna-februarie-2705541

 

Peste 3.000 de incendii de pădure s-au înregistrat în februarie în Amazonia braziliană, un record pentru această lună a anului de la începutul înregistrărilor, în 1999, au anunţat miercuri autorităţile, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

 

Potrivit imaginilor satelitare realizate de Institutul brazilian de cercetări spaţiale (INPE), 2.940 de incendii au fost contabilizate pe parcursul lunii, cu 67% mai multe decât cele 1.761 înregistrate în februarie 2007, precedentul record.

Numărul incendiilor pentru luna februarie 2024 este de patru ori mai mare decât cel comunicat pentru aceeaşi lună anul trecut.

Terra a bătut record după record de temperatură

Cea mai mare pădure tropicală a planetei este unul dintre cele mai importante ecosisteme din lume pentru stabilizarea climei mondiale ameninţate de încălzirea globală.

''Factorul climatic joacă cu siguranţă un rol fundamental'' în acest focar de incendii, care se concentrează în nordul regiunii, a precizat pentru AFP Ane Alencar, directoarea ştiinţifică a ONG-ului Institutul de cercetare ecologică din Amazonia (IPAM Amazonia).

''Am văzut cum Terra a bătut record după record de temperatură. Fiecare an este anul cel mai călduros şi este în armonie cu fenomenele climatice'', a adăugat ea.

O secetă istorică a lovit Amazonia în perioada iunie-noiembrie 2023, afectând milioane de persoane din întregul bazinul amazonian şi stârnind enorme incendii de pădure, care au dus la diminuarea principalelor cursuri de apă ce au cauzat ravagii catastrofale asupra faunei.

Acest ''stres'' de mediu, a afirmat Ane Alencar, ''produce toate condiţiile necesare ca fiecare incendiu să se transforme într-un incendiu masiv''.

Păreri împărțite privind cauza incendiilor

Cu toate acestea, ''incendiile au fost probabil iniţiate de anumite persoane ca parte din lucrările agricole'', a estimat această responsabilă, a cărei instituţie face partea din reţeaua de observatoare asupra climei.

Au existat şi experţi care au sugerat că fenomenul meteorologic natural El Nino s-ar fi aflat la originea secetei de anul trecut din Amazonia.

Dar un studiu condus de cercetători din cadrul World Weather Attribution (WWA), publicat în ianuarie, a ajuns la concluzia că schimbările climatice cauzate de poluarea cu dioxid de carbon emis de planetă era principala cauză.

Revenit la putere în ianuarie 2023, preşedintele de stânga Luiz Inacio Lula da Silva s-a lăudat cu o scădere drastică a defrişărilor într-un interval de un an.

Guvernul condus de el pune în discuţie practica răspândită a incendiilor în scopul pregătirii solului pentru culturi sau creşterea animalelor. ''Nu există incendii naturale în Amazonia'', a declarat în octombrie ministrul brazilian al Mediului, Marina Silva.

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3307451
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova