Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Una din cinci dintre speciile migratoare ale lumii se află în pericol de dispariție – raport ONU
Una din cinci dintre speciile migratoare ale lumii se află în pericol de dispariție – raport ONU
12.02.2024  
  sursa 
imprimare

 

https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/una-din-cinci-dintre-speciile-migratoare-ale-lumii-se-afla-in-pericol-de-disparitie-raport-onu-2684141

 

Mai mult de o cincime dintre speciile migratoare din lume riscă să dispară ca urmare a schimbărilor climatice și a invadării habitatelor de către oameni, potrivit primului raport al Națiunilor Unite despre animalele migratoare, publicat luni, informează Reuters.

 

Miliarde de animale fac călătorii prin deșerturi, câmpii sau oceane în fiecare an pentru a se reproduce și a se hrăni, iar presiunile „nesustenabile" exercitate asupra speciilor migratoare nu numai că scad populațiile, ci perturbă și sursele de hrană și le amenință mijloacele de trai, se arată în raport.

Până la 22% din speciile migratoare pot dispărea

Din cele 1.189 de specii acoperite de o convenție a ONU din 1979 pentru protejarea animalelor migratoare, 44% au înregistrat o scădere a numărului de exemplare, iar până la 22% din specii ar putea dispărea cu totul, se adaugă în raport.

Cifrele s-au bazat pe evaluări și date furnizate de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), precum și de Indexul Planeta Vie, care adună numărul populațiilor pentru peste 5.000 de specii, din anul 1970 încoace.
Raportul, publicat luni, oferă „o direcție foarte clară" cu privire la ceea ce trebuie să facă guvernele pentru a aborda amenințările la adresa speciilor migratoare, a declarat Amy Fraenkel, secretarul executiv al Convenției ONU privind conservarea speciilor migratoare ale animalelor sălbatice.

 Soluțiile prezentate în raportul ONU

„Întotdeauna este vorba despre implementare", a spus ea înaintea reuniunii convenției, care a avut loc săptămâna aceasta la Samarkand, Uzbekistan.

Oamenii reprezintă cea mai mare amenințare, activitățile inclusiv vânătoarea, pescuitul și alte forme de supraexploatare care afectează 70% din speciile de pe lista ONU.
Pierderea habitatului a afectat până la 75% din specii - subliniind nevoia unei mai mari conectivitati între ecosistemele izolate. Autorii raportului au îndemnat guvernele să evite perturbarea habitatelor și a căilor de migrație atunci când instalează infrastructuri precum baraje, conducte sau turbine eoliene.

„Trebuie să ne uităm la nivelurile superioare de luare a deciziilor guvernamentale", a spus Fraenkel „și la ceea ce este planificat, astfel încât să ne putem asigura că putem să răspundem nevoilor umane, fără a sacrifica natura de care toți avem nevoie pentru a supraviețui".

Presiunile sunt agravate de schimbările de temperatură, care perturbă sincronizarea migrațiilor, provoacă stres termic și provoacă evenimente din ce în ce mai distructive legate de vreme, cum ar fi seceta sau incendiile forestiere.

„Schimbările care au fost deja prezise cu câțiva ani în urmă au loc acum", a spus Fraenkel.

Ecologiștii cer ca 30% din teritorii să fie rezervate naturii

Membrii Convenției se întâlnesc o dată la trei ani pentru a revizui noi specii pe care să le adauge la lista cu specii aflate în pericol. Printre animalele luate în considerare la întâlnirea de la Samarkand de săptămâna aceasta va fi somnul uriaș de Amazon.

Agenția va lansa, de asemenea, un nou program pentru a oferi asistență tehnică țărilor pentru a proteja habitatele mai eficient, a spus Fraenkel.

Ecologiștii au îndemnat guvernele să-și onoreze angajamentul din 2022, conform noului acord global privind biodiversitatea, de a rezerva 30% din teritoriile terestre și maritime ale lumii pentru natură până în 2030.

„Dacă guvernele fac tot ce s-au angajat, atunci următorul (raport ONU) va veni cu o veste bună", a declarat Susan Lieberman, vicepreședinte pentru politici internaționale la Wildlife Conservation Society, care participă la întâlnirea de la Samarkand.

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3307841
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova