Oamenii de știință au avertizat că Europa este în pragul unei catastrofe din cauza secării rezervelor de apă subterană, informează The Independent.
În lunile de vară din 2018 și 2019, Europa Centrală s-a confruntat cu o lipsă severă a apei. De atunci, nu a avut loc nicio creștere semnificativă a nivelurilor de apă subterană, care au rămas în continuare foarte scăzute.
Seceta severă distruge habitatele naturale, afectează agricultura și provoacă crize majore în domeniul energiei, potrivit unui studiu recent publicat.
Efectele acestei secete prelungite au fost evidente în Europa în vara anului 2022. Albiile uscate ale râurilor și dispariția lentă a apelor stătătoare au afectat grav atât natura, cât și oamenii.
Numeroase specii de animale acvatice și-au pierdut habitatele, în timp ce solul uscat a provocat multe probleme pentru agricultură.
Criza energetică din Europa s-a înrăutățit și ea din aceeași cauză. În lipsa unor cantități suficiente de apă pentru răcire, centralele nucleare din Franța au reușit cu greu să genereze destulă electricitate.
Hidrocentralele au întâmpinat, de asemenea, mari probleme pentru a se menține în funcțiune din cauza lipsei apei.
Echipa de cercetare a obținut măsurători gravimetrice cu ajutorul sateliților pentru a analiza resursele de apă subterană ale lumii și pentru a documenta schimbările observate în ultimii ani.
Sateliții zboară cu 30.000 kilometri la oră și fac înconjurul Pământului de 15 ori pe zi, fiind capabili să acopere întreaga suprafață a planetei într-o lună de zile.
„Acum câțiva ani, nu mi-aș fi putut imagina că apa ar putea fi o problemă aici în Europa, în special în Germania sau Austria", a spus Dr. Torsten Mayer-Gürr, profesor la Universitatea de Tehnologie din Graz. „Avem probleme cu rezerva de apă aici - trebuie să ne gândim la asta."