Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / OMS: Toate alegerile care ucid planeta ucid și oameni. Schimbările climatice sunt cea mai mare amenințare pentru sănătate
OMS: Toate alegerile care ucid planeta ucid și oameni. Schimbările climatice sunt cea mai mare amenințare pentru sănătate
12.10.2021  
  sursa 
imprimare

 

https://www.digi24.ro/stiri/externe/oms-toate-alegerile-care-ucid-planeta-ucid-si-oameni-schimbarile-climatice-sunt-cea-mai-mare-amenintare-pentru-sanatate-1698431

 

Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția că schimbările climatice cresc riscul de boli și a transmis zece recomandări cu privire la ce trebuie să facă țările pentru a se evita cel mai grav impact sanitar al crizei de mediu. OMS a subliniat că toate alegerile nesustenabile care ucid planeta ucid și oameni.  

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis luni zece recomandări asupra modului în care guvernele pot maximiza beneficiile pentru sănătate ale combaterii schimbărilor climatice într-o varietate de domenii, evitându-se astfel cel mai grav impact sanitar al crizei de mediu, informează Xinhua.

Înaintea celei de-a 26-a Conferinţe a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26), care va avea loc la Glasgow, Scoţia, OMS a publicat raportul său special intitulat ''Argumentul sanitar pentru acţiune climatică''.

Cele zece recomandări ale OMS evidenţiază nevoia urgentă şi numeroasele oportunităţi pentru guverne de a acorda prioritate sănătăţii şi echităţii în cadrul regimului climatic internaţional şi al agendei de dezvoltare durabilă. Mai presus de toate, OMS îndeamnă guvernele să se angajeze la o revenire sănătoasă şi ecologică în urma pandemiei de COVID-19.

''Pandemia COVID-19 a scos în evidenţă legăturile intime şi delicate dintre oameni, animale şi mediul nostru înconjurător. Aceleaşi alegeri nesustenabile care ne ucid planeta omoară oameni'', a declarat directorul general al OMS, doctor Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de Agerpres.

''OMS face apel la toate statele să se angajeze la acţiuni decisive în cadrul COP26 pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius - nu doar pentru că este ceea ce trebuie făcut, ci pentru că este în interesul nostru", a adăugat el.

Raportul vine în contextul în care evenimente meteorologice extreme fără precedent şi alte efecte climatice au un impact din ce în ce mai mare asupra vieţii şi sănătăţii oamenilor.

Valuri de caniculă, furtuni şi inundaţii cu o frecvenţă în creştere au provocat moartea a mii de persoane şi au afectat milioane de vieţi.

OMS: Nimeni nu e ferit de schimbările climatice, cei mai afectați sunt cei vulnerabili și defavorizați

Schimbările meteorologice şi climatice ameninţă, totodată, securitatea alimentară, cresc riscul de boli şi afectează negativ sănătatea mintală.

''Schimbările climatice reprezintă cea mai mare ameninţare pentru sănătate cu care se confruntă omenirea'', se subliniază în raport.

''Deşi nimeni nu este ferit de efectele schimbărilor climatice asupra sănătăţii, acestea sunt resimţite în mod disproporţionat de cei mai vulnerabili şi defavorizaţi'', se precizează în document.

Pe lângă recuperarea după pandemia de COVID-19, raportul aduce, de asemenea, sănătatea şi justiţia socială în centrul discuţiilor de la COP26. Prin acest document se solicită o tranziţie echitabilă şi incluzivă către energiile regenerabile - în special de la arderea cărbunelui - şi susţine importanţa sistemelor de urbanism şi transport durabile şi sănătoase, precum şi a alimentaţiei mai accesibile şi mai nutritive.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că COP26 reprezintă o oportunitate crucială pentru atingerea obiectivelor Acordului de la Paris.

Aceasta presupune reducerea emisiilor pentru a limita creşterea temperaturii la 1,5 grade Celsius peste nivelurile din perioada preindustrială şi oferirea a 100 de miliarde de dolari americani în fiecare an ţărilor în curs de dezvoltare pentru acţiuni climatice şi susţinere financiară în vederea atenuării efectelor acestora şi adaptare, după cum a declarat luna trecută liderul ONU în cadrul unei reuniuni ministeriale de la Milano, Italia.

 

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 2036089
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova