Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Un val de căldură a ridicat temperaturile din Oceanul Arctic, din partea siberiană, cu 20 de grade
Un val de căldură a ridicat temperaturile din Oceanul Arctic, din partea siberiană, cu 20 de grade
05.01.2021  
  sursa  
imprimare

 

https://www.green-report.ro/val-caldura-arctic/

 

Partea siberiană a Oceanului Arctic s-a încălzit cu 20 de grade față de temperaturile medii în urma unui val neobișnuit de căldură care a lovit această zonă. În același timp, Asia centrală și de nord și Siberia de Est înregistrează temperaturi cu 20 de grade mai scăzute decât de obicei.

 

Cele mai afectate de creșterea temperaturilor sunt Marea Kara, Marea Siberiană și Marea Laptev, toate făcând parte din Oceanul Arctic. Una dintre explicații ar fi că acest val de căldură este transportat de curenții de aer din sud, din Oceanul Atlantic de Nord, Scandinavia și Europa de Est.

„Masele mari de aer pot fi înlocuite sau transportate rapid fără prea multe modificări imediate ale temperaturii sau ale altor proprietăți. Acesta este motivul pentru care putem vedea temperaturi pozitive la Polul Nord sau în aerul arctic rece", au explicat cei de la Severe Weather Europe.

Autorii lucrării amintesc de a treia lege a mișcării a lui Newton, potrivit căreia pentru fiecare acțiune există o reacție egală și opusă. „Pe măsură ce vedem această încălzire peste zona arctică, o reacție opusă, rece, are loc probabil în altă parte", au scris aceștia, apoi arată cum în Asia Centrală și de Nord, dar și în Siberia de Est, temperaturile au ajuns la -30 de grade, cu 20 de grade mai puține decât media obișnuită. Acest aer rece este împins din zona arctică de către valul de căldură.

„În ciuda unui val de încălzire foarte impresionant și a temperaturilor mult mai ridicate decât în mod normal, nu este de așteptată o scădere semnificativă a concentrației de gheață marină în acest moment. Temperaturile sunt cu peste 20 de grade peste cele normale în regiune, dar cu temperaturi normale între -20 de grade C și -25 de grade C, temperaturile ajung în jurul valorii de zero grade sau ușor pozitive", au explicat cei de la Severe Weather Europe.

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3290303
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova