Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / "Pericolul" Trump planează asupra luptătorilor împotriva încălzirii globale
"Pericolul" Trump planează asupra luptătorilor împotriva încălzirii globale
19.12.2016  
   
imprimare

 

http://www.euractiv.ro/we-develop/pericolul-trump-planeaza-asupra-luptatorilor-impotriva-incalzirii-globale-6184

 

Votanţii americani, inclusiv cei republicani, consideră că SUA trebuie să rămână parte a Acordului de la Paris privind schimbările climatice şi să reducă emisiile de gaze de cu efect de seră. Donald Trump şi echipa sa dau semnale că au alte planuri.

 

Un sondaj reprezentativ la nivel national, realizat de Universitatea Yale, la puţin timp după alegerile din SUA, arată cum se poziţionează votanţii înregistraţi faţă de fenomenul încălzirii globale şi energiile nepoluante. 

În ceea ce priveşte Acordul international de limitare a schimbărilor climatice, şapte din zece votanţi înregistraţi (69%) consideră că SUA ar trebuie să participe la acest acord şi doar 13% spun că nu. Majoritatea democraţilor (86%), independenţii (61%) şi republicanii (51%) au spus să SUA trebuie să participe la acord, doar republicanii conservatori fiind mai divizaţi în acest sens: 40% pentru participare şi 34% împotrivă.

Două treimi (66%) sunt de părere că SUA ar trebui să reducă emisiile de gaze de cu efect de seră, indiferent ce fac alte ţări.

Majoritatea votanţilor înregistraţi doresc ca preşedintele ales Donald Trump (62%) şi Congresul (63%) să facă mai mult pentru a combate încălzirea globală. 78% sprijină taxarea poluării, în timp ce doar unul din zece se opune. 

Alegătorii înregistrați susțin, de asemenea, reducerea emisiilor de carbon şi a dependenţei de combustibilii fosili şi promovarea energiei curate. Cei mai mari susţinători sunt democraţii, dar măsurile sunt sprijinite şi de majoritatea independenților și republicanilor.

Cum se poziţionează Trump?

În decembrie 2015, oficiali din 197 de ţări s-au întâlnit la Paris, în cadrul Conferinţei ONU pentru Schimbări Climatice (COP21) şi au negociat un acord global privind limitarea încălzirii globale. De Ziua Pământului, pe 22 aprilie 2016, SUA şi alte 174 de state au semnat acordul, urmare curând de restul.

Totuşi, în timpul campaniei electorale, Donald Trump a spus de mai multe ori că va anula participarea Statelor Unite la acest acord. Mai mult, Trump a susținut că va revigora industriile minieră, petrolieră și a șisturilor bituminoase pentru a crea locuri de muncă în regiunile puternic afectate de schimbările din sectorul energetic, abandonând astfel planul președintelui Barack Obama de a scădea emisiile de gaze cu efect de seră cu 26-28% sub nivelurile din 2005 până în 2025.

Cunoscut pentru declaraţiile sale scandaloase, preşedintele ales a negat existenţa încălzirii globale, spunând este "o farsă", "o păcăleală chinezească". "Conceptul de încălzire globală a fost creat de şi pentru chinezi, cu scopul de a face industria americană non-competitivă", a fost una dintre afirnaţiile din campania electorală.

După ce a fost ales, el a dat semnale mixte în privinţa încălzirii globale.

Într-o discuţie cu jurnalişti de la The New York Times, Trump a admis că "există o legătură" între oameni şi schimbarea climatică, iar în privinţa Acordului de la Paris a precizat că rămâne "open mind" pe acest subiect.

Pe de altă parte, Bob Walker, unul dintre consilierii săi, a declarat pentru The Guardian că NASA ar trebui să se axeze pe explorarea spaţiului şi să nu se mai ocupe de cercetări privind clima.

Publicaţia britanică a citat mai mulţi specialişti care au criticat poziţia lui Walker, Kevin Trenberth, de la National Center for Atmospheric Research, precizând că excluderea NASA din cercetările în domeniul climatic ar reprezenta "un eşec major, dacă nu devastator".  

The Washington Post dezvăluia, săptămâna trecută, că echipa de tranziţie a preşedintelui ales a cerut Departamentului Energiei numele angajaţilor care se ocupă de problema încălzirii globale. Solicitarea a produs îngrijorare, un lider sindical, Jeff Eagan, precizând că a primit o mulţime de telefoane, email-uri ş sms-uri. Oamenii de ştiinţă şi specialiştii Departamentului de Energie ştiu că încălzirea globală este reală. Ceea ce nu ştiu e ce le-ar putea face Trump oamenilor a căror activitate este în concordanţă cu ştiinţa şi cu Administraţia Obama, cea care a recunoscut faptul că încălzirea globală reprezintă "o ameninţare urgentă şi reală".

Burnham-Snyder, purtător de cuvânt al Departamentului, a dat asigurări că nu va fi furnizat niciun nume echipei de tranziţie. Poate că echipa lui Trump nu va face nimic, dar solicitarea sa a creat un anumit climat de nesiguranţă printre angajaţii Departamentului Energiei. The Washington Post a solicitat un punct de vedere cu privire la acest subiect de la echipa de tranziţie, dar aceasta nu a dat niciun răspuns.

Înainte de instalarea lui Trump la Casa Albă, pe 20 ianuarie 2017, specialiştii au demarat o activitate febrilă de copiere a datelor guvernamentale privind încălzirea globală pe servere independente, de teamă că ani de cercetări asidue ar putea dispărea sub administraţia ostilă a lui Trump. "Ceva ce înainte mi se părea oarecum paranoic, dintr-o dată pare destul de realist", a declarat Nick Santos, cercetător la Universitatea din California, citat de The Washington Post.

Alte motive de îngrijorare: 

  • Printre membrii echipei de tranziție care se ocupă de Agenția de Protecție a Mediului (EPA) se numără unii dintre cei mai cunoscuţi contestatari ai schimbărilor climatice.
  • Rick Perry, nominalizat de Trump pentru funcţia de secretar al Energiei, a scris într-un volum publicat în 2010 că "ne-am confruntat cu o tendință de răcire" (în realitate, 2016 este al treilea an consecutiv în care s-a înregistrat un record în privinţa creşterii temperaturii la nivel global). În perioada în care a fost guvernator de Texas, Perry a eliminat toate referirile la schimbări climatice dintr-un raport asupra creșterii nivelului mării.
  • Congresmanul republican Ryan Zinke, propus pentru a preluat conducerea Departamentului de Interne, susţine că schimbările climatice nu sunt dovedite ştiinţific şi are un record negativ în Congres, votând de cele mai multe ori în favoarea industriei de combustibili fosili.
  • Rex Tillerson, alegerea lui Trump pentru postul de secretar de stat, este un reprezentant direct al acestor interese, în calitate de director executiv al ExxonMobil.
  • Scott Pruitt, procuror general în Oklahoma şi alegerea preşedintelui ales pentru conducerea agenţiei EPA. În campanie, Pruitt a primit fonduri substanțiale de la companii din industria de petrol și gaze și s-a declarat împotriva agendei EPA promovată în perioada Administraţiei Obama.

Pregătiri pentru ce e mai rău

Michael E. Mann, profesor universitar şi director al Earth System Science Center din cadrul Universităţii de Stat din Pennsylvania scrie, într-un articol de opinie publicat în The Washington Post, că specialiştii se tem că patru, posibil opt ani, de negare a fenomenului şi de amânare a luării unor măsuri vor avea efecte vizibile asupra SUA, precum creşterea nivelului mării, inundaţii masive, ploi torenţiale şi veri cu secetă şi călduri devastatoare în întreaga ţară.

Oamenii de ştiinţă se mai tem atacuri de tip McCarthy asupra muncii şi integrităţii lor.

"Este ușor să ne imaginăm, pentru că le-am văzut înainte pe toate. Știm că am putea fi târâţi în Congres unde să fim supuşi unor interogatorii ostile din partea constestatarilor schimbărilor climatice. Știm că am putea fi defăimaţi în public de către politicieni", scrie Mann, amintind că s-au mai confruntat cu o astfel de situaţia ultima dată când republicanii au condus Casa Albă. (Pe larg în The Washington Post)

Declaraţiile lui Trump şi ale apropiaţilor săi sunt criticate şi de Christine Todd Withman, care a condus EPA între 2001 şi 2003, sub Administraţia George W. Bush. "Este foarte dăunător pentru că subminează încrederea publicului în oamenii de ştiinţă şi în guvenanţi. Când începi să subminezi încrederea publicului, asta poate avea consecințe nefaste pe termen lung", a declarat Whitman, citată de Time.   

Ultimele ştiri privind încălzirea globală (Sursa: Agerpres):            

 

  • Calota glaciară din estul Antarcticii ar putea fi mai vulnerabilă decât se credea până în prezent, din cauza vântului cald care afectează plăcile de gheață care o înconjoară, informează AFP citând rezultatele unui studiu apărut pe 12 decembrie.
  • Cofondatorul Microsoft, Bill Gates, împreună cu alți investitori, a lansat, săptămâna trecută, un fond de 1 miliard de dolari destinat găsirii și dezvoltării de soluții tehnologice nepoluante la problema energetică, cu obiectivul stopării încălzirii globale, la un an după Acordul de la Paris, conform Reuters.
  • Agricultura - în special culturile de orez - alături de industria creșterii animalelor contribuie cu aproape două treimi la emisiile de metan provocate de influența omului, iar concentrațiile globale ale acestui gaz cu un puternic efect de seră înregistrează o creștere rapidă atingând un nivel nemaiîntâlnit în atmosferă în ultimele două decenii, potrivit unui mesaj publicat de o echipă internațională de oameni de știință în jurnalul Environmental Research Letters.
  • Ursul polar (Ursus maritimus) este una dintre speciile care suferă deja efectele topirii accelerate a gheții marine în regiunea arctică și, potrivit unui studiu publicat recent în revista Biology Letters, această specie emblematică are un viitor foarte incert. Populația de urși polari riscă să scadă cu o treime într-un interval cuprins între 35 și 41 de ani, adică pe parcursul a trei generații, spre mijlocul acestui secol, potrivit El Mundo și Reuters.
  • Anumite evenimente climatice extreme de anul trecut, precum valurile de căldură din Europa, Asia și Australia, incendiile din Alaska sau inundațiile din Florida, au fost accentuate de încălzirea climatică, potrivit unui studiu internațional dat publicității pe 16 decembrie şi citat de AFP.

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3576585
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova