Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Un râu cunoscut pentru culoarea de smarald a devenit o uriașă groapă de gunoi plutitor
Un râu cunoscut pentru culoarea de smarald a devenit o uriașă groapă de gunoi plutitor
21.01.2023  
  sursa 
imprimare

 

https://www.digi24.ro/stiri/externe/un-rau-cunoscut-pentru-culoarea-de-smarald-a-devenit-o-uriasa-groapa-de-gunoi-plutitor-2223703

 

Un râu din Balcani, cunoscut pentru frumusețea lui naturală, a devenit o uriașă groapă de gunoi, în urma ploilor torențiale și pe fondul unor reglementări deficitare în materie de gestionarea deșeurilor, scrie Euronews.

 

Tone de sticle de plastic, butoaie ruginite, anvelope uzate, aparate de uz casnic, lemne care plutesc în derivă și alte deșeuri s-au îngrămădit în spatele unei bariere pe râul Drina din Bosnia-Herțegovina, care șerpuiește printre dealuri împădurite.

Mare parte din aceste gunoaie au fost aruncate în depozite de deșeuri situate pe malul râului, sau direct în râul care traversează trei țări din Balcani și s-au adunat în spatele barierei pe măsură ce râul curge în aval. Este vorba despre bariera instalată de o centrală hidroelectrică bosniacă, situată la câțiva kilometri în amonte de barajul instalației, lângă Visegrad, un oraș din estul Bosniei care a fost transformat fără voia lui într-un depozit de deșeuri, reclamă activiștii locali de mediu.

Ploile abundente și vremea neobișnuit de caldă din ultima săptămână au provocat revărsarea mai multor cursuri de apă din Bosnia, Serbia și Muntenegru. Zone din apropiere au fost inundate, iar zeci de oameni au fost forțați să plece din zonă.

Dejan Furtula, de la grupul de mediu Eko Centar Visegrad, a declarat că aproximativ 10.000 de metri cubi de deșeuri s-au adunat pe râul Drina în ultimele zile. O cantitate similară de gunoaie a fost scoasă în ultimii ani din râu.

Înlăturarea deșeurilor nu reprezintă însă sfârșitul problemei, spun activiștii de mediu. Îndepărtarea gunoaielor durează în medie până la șase luni. Dar acestea ajung la un depozit local de deșeuri din Vișegrad, care, potrivit lui Furtula, nu are nici măcar capacitatea de a gestiona deșeurile orașului.

Râul Drina curge pe o distanță de 346 de kilometri din nord-vestul muntos al Muntenegrului prin Serbia și Bosnia. Mulți dintre afluenții râului sunt cunoscuți pentru culoarea lor de smarald și pentru peisajele care îți taie respirația.

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3298881
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova