Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Un lac de 12 kilometri pătrați din Chile a dispărut de pe hartă din cauza secetei
Un lac de 12 kilometri pătrați din Chile a dispărut de pe hartă din cauza secetei
21.03.2019  
   
imprimare

 

https://www.green-report.ro/lac-chile-disparut-seceta/

 

Lacul Aculeo din Chile, cu o suprafaţă de aproape 12 kilometri pătraţi şi o adâncime de aproximativ şase metri, a dispărut complet de pe hartă. Înainte principala atracţie turistică de lângă capitala țării, lacul a fost afectat de secetă, dar și de turismul nesustenabil și de agricultură.

 

Cei 10.000 de locuitori din zona lacului Aculeo, aflat la 70 de kilometri de capitala Santiago de Chile, trăiau din veniturile obținute vara din turism. Hotelurile, campingurile şi restaurantele erau arhipline de turiști care veneau să înoate și să practice sporturi nautice.

Însă nivelul lacului a început să scadă gradual începând din 2011, în principal din cauza secetei. Locuitorii şi experţii citează scăderea drastică a precipitaţiilor - principala sursă de aprovizionare cu apă a lacului - supraconsumul din agricultură şi urbanizarea haotică a zonei.

Dacă în anii 1980 precipitaţiile medii erau de 350 mm pe an în centrul statului Chile, precipitaţiile din 2018 au scăzut la jumătate, iar specialiştii estimează că în anii care vor urma cantităţile de apă aduse de ploaie vor scădea şi mai mult din cauza modificărilor climatice.

Absenţa ploilor nu este totuşi singurul factor care se face vinovat pentru această catastrofă ecologică. Atunci când lacul era încă plin cu apă, iar turismul local se afla la apogeul său, regiunea a devenit atractivă pentru constructorii de magazine şi reşedinţe, ai căror proprietari îşi amenajau şi piscine. Acest factor a avut drept consecinţă o creştere semnificativă a cererii de apă într-un interval de timp foarte scurt.

Agricultura, pe de altă parte, are nevoie de mai multă apă pentru irigaţii în perioadele de secetă, cauzând o supraexploatare a rezervelor de apă. Cultura de avocado, de exemplu, necesită mari cantităţi de apă.

În vara lui 2018, lacul Aculeo secase complet, iar în urmă n-a rămas decât un peisaj sumbru o scoarţă cu multe crăpături, schelete de animale, ambarcaţiuni părăsite şi copaci uscaţi.

Aproape 70% din populaţia chiliană trăieşte în zone afectate de secetă, unde precipitaţiile au scăzut într-o manieră semnificativă în ultimii ani. Specialiştii estimează că temperaturile vor continua să crească până în 2030 şi că nivelul apei din bazinele h 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3290846
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova